Loading...
Homepage2024-12-11T14:57:30+02:00
20 januari 2025

Informatieavond voor ouders

Nu aanmelden

Kerstactie!!!

Meeloopdag, informatieavond, open dag

Wat maakt het Dalton College zo bijzonder?

Op hoog niveau sporten? Dat kan natuurlijk ook.2023-01-13T09:10:12+02:00

Begeleiding topsporters

En sport je op hoog niveau? Op het Dalton houden we rekening met jouw sportambities. We gebruiken de mogelijkheden om talentvolle sporters tegemoet te komen.

Hoe doen we dat?
We kijken naar je schoolrooster en trainings- en wedstrijdrooster en kijken hoe we deze goed kunnen combineren.

Voor wie?
Voor sporters die voldoende trainingsuren maken, voor sporters die sport bedrijven op een niveau behorend tot de top van Nederland in een bepaalde leeftijdsklasse, sporters met de motivatie om goed en zelfstandig te kunnen werken.

Bekijk hier het Protocol begeleiding topsport

Daarom Dalton2024-12-31T14:07:30+02:00

Dit is het Dalton College

  • Iedereen is verschillend: je wordt gezien op het Dalton!
  • Leren initiatief te nemen
  • Eigen keuzes leren maken
  • Gemengde brugklas: extra kans om te kijken welk niveau je aankunt
  • Brede vakkenkeuze o.a. sport, tekenen en muziek als examenvakken
  • Flexibel: vervroegd examen, versneld werken

Wat is Daltononderwijs?

Met Daltonderwijs willen we de zelfwerkzaamheid èn de onderlinge samenwerking van leerlingen bevorderen. Ons onderwijsconcept wordt zichtbaar in het beeld van de vertrouwensdriehoek:

Daltondriehoek

Sfeerfilmpje Daltononderwijs

Meer informatie over daltononderwijs? Klik hier.

Masterclasses voor iedereen2024-12-31T13:54:26+02:00

Masterclasses

Veel leerlingen willen wel eens buiten de gebaande paden denken en werken. Creatiever, anders, onderzoekender dan het normale “lesboek” kan bieden. Ze zoeken een uitdaging.

Voor leerlingen worden elke periode masterclasses aangeboden. Niet alleen begaafde leerlingen kunnen hieraan deelnemen. Een masterclass duurt altijd één periode (ongeveer 7 weken) en wordt in een vast daltonuur gegeven. Zo is er geen lesuitval.

Voorbeelden:

Voordelen van de daltonuren2023-09-17T13:37:20+02:00

Daltonuren

In de daltonuren wordt de kern van ons onderwijs zichtbaar: leren omgaan met vrijheid, zelfstandigheid en samenwerking. Deze uren staan niet op zichzelf, maar vormen één geheel met de lessen en de daltonwerkwijze.

Wat houdt een daltonuur in?
Tijdens deze uren kiezen de leerlingen bij welk vak of welke docent ze willen werken. Vaak zullen ze naar hun eigen docenten toegaan, maar ze kunnen ook kiezen voor bijvoorbeeld een docent van het vorige jaar, waar ze zich prettiger bij voelen. Of naar een docent die een voor hen betere uitleg geeft dan de eigen docent bijvoorbeeld.

Tijdens de daltonuren werken leerlingen aan de opdrachten voor de vakken. Ze beslissen zelf of ze alleen werken of samenwerken, of ze maak- of leerwerk willen doen. De daltonuren staan niet los van de lessen: ze bouwen er op voort of bereiden deze voor. Ook tijdens reguliere lessen kunnen leerlingen na een fase van klassikaal werken samenwerken, maak- of leerwerk doen, soms ook voor andere vakken als dat op dat moment een goede keuze is.

Leerlingen kunnen tijdens het daltonuur voor hulp en uitleg beroep doen op hun medeleerlingen, maar ook op de aanwezige docent, die op dat moment dus geen klassikaal les geeft en zijn of haar handen vrij heeft om leerlingen persoonlijk te begeleiden.

Hoe vaak hebben leerlingen een Daltonuur?
Elke leerling heeft een aantal vaste daltonuren per week. In principe is dat elke dag het 3e lesuur. Dat 3e lesuur duurt 60 minuten in plaats van de reguliere 45 minuten.

Vmbo-tl , havo, vwo, atheneum, gymnasium bij elkaar.2024-12-31T13:49:41+02:00

Welk onderwijs bieden we aan?

Op onze school bieden we vmbo-t / havo / atheneum / gymnasium aan.

Jonge kinderen hebben nog een hele ontwikkeling te gaan. Vaak is nog niet helemaal duidelijk wat ze nu echt kunnen en willen. De kinderen starten bij ons daarom in de heterogene brugklas. Dit biedt hen nog een extra jaar de tijd om te kijken welk niveau ze aankunnen.  In leerjaar 1 bestaat elke brugklas uit leerlingen met schooladviezen op vmbo-t, havo en vwo niveau, in een gelijke verdeling.

In leerjaar 2 gaan de gymnasium-leerlingen en de vmbo-t leerlingen in aparte klassen verder. De kinderen die havo of vwo willen doen zitten in gemengde havo-vwo klassen. Zij hebben dus nog een jaar de tijd om zich te ontwikkelen en hun keuze definitief te bepalen Vanaf klas 3 zijn er alleen nog aparte niveau-klassen.

Ga naar de bovenkant